Falşii pensionari devalizează bugetul

Persoanele pensionate dubios pe motive psihice beneficiază lunar de medicamente compensate şi gratuite în valoare de milioane de lei, pe care le aruncă la gunoi

Un fenomen acaparează din ce în ce mai mult judeţul. Farmaciile sunt asaltate cu solicitări de medicamente compensate şi gratuite pentru boli psihice. Până aici nimic special, doar că din cele peste 4.500 de persoane minim/judeţi pensionate pe motive psihice, cel puţin jumătate nu ar trebui să intre în această categorie. O spun specialiştii în domeniu, dar şi farmaciştii. La un calcul simplu, rezultă că lunar sunt ridicate medicamente în valoare de milioane de lei, care ajung, în cele din urmă, la groapa de gunoi, căci “beneficiarii” nu au niciun motiv să le consume. Dacă mai punem la socoteală că cei cu boli psihice sunt scutiţi de impozit şi de plata asigurării medicale, rezultă că bugetul de stat este lovit în plin, vitregit de sume cu foarte multe zerouri.Din păcate dintre acest pensionar de boală psihic majoritatea au fost bugetar sau cu un venit destul de mare care au mituit pe medici psiholog si din cauza aste nu sant verificate in mod legal,in occident nu se întăplă asa ceva fiind verificate cu aparate speciale cum sănt compiuter tomografe pentru verificarea sistemul nervos.

 

Medicamente de milioane de lei ajung la gunoi
Mai rău este că, nefiind bolnavi în realitate de aceste afecţiuni, cei care iau reţetele compensate pentru tratarea bolilor nu folosesc medicamentele. Astfel, pastile scumpe, care mănâncă la greu din bugetul asigurărilor de stat, ajung să fie aruncate la gunoi. Şi mai rău este că, fiind afecţiuni cronice, se eliberează lună de lună, ca tratament. Aceste reţete trebuie să stea ca justificare la diagnosticul pus iniţial de medicul specialist, aşa că nu se poate renunţa la ele. Culmea, fenomenul afectează şi primăriile, care rămân fără contribuabili, deoarece bolnavii psihic sunt scutiţi de taxe şi impozite.

 

Falşii pensionari, aproape imposibil de depistat
Dacă în cazul afecţiunilor fizice normalitatea poate fi uşor restabilită, bolile psihice sunt afecţiuni care nu pot fi infirmate de alţi medici. Câţiva doctori de specialitate au dreptul să pună un asemenea diagnostic şi nu există nicio comisie prin care să poată fi contestat. Mizând pe faptul că nu se poate verifica veridicitatea acestor afecţiuni, din ce în ce mai mulţi sătmăreni ies la pensie pe caz de boală psihică. Diagnosticul le aduce mai multe beneficii, pe lângă ieşirea din serviciu înainte de vreme, în sensul că aceştia sunt scutiţi de la plata taxelor şi a impozitelor locale, precum şi de la contribuţia la fondurile de asigurări medicale. Cu toate acestea, ei consumă mai mulţi bani de la stat – bani adunaţi de la cei care virează constant în fondul de asigurări – pentru medicamente compensate şi gratuite. De obicei, se făcea caz de faptul că persoanele care au hepatită au cele mai scumpe tratamente, cu interferon şi consumă fondurile asigurărilor. Iată că aceştia au fost surclasaţi cu mult din cauza indulgenţei unor medici care dau diagnostice pentru demenţă pe bandă rulantă.

 

Mii de pensionări pe caz de boală psihică
Conform unor evidenţe ale Casei Judeţene de Pensii (CJP) la nivelul anului trecut erau înregistraţi un număr de 1.455.575 de persoane pensionate pe caz de boală psihică. Cei-i drept, numărul acestora a înregistrat o scădere sensibilă. Şi asta pentru că dacă în anul 2009 au fost luaţi în evidenţă un număr de1. 532.132 de pensionari cu afecţiuni psihice, în 2010 numărul acestora a ajuns la1.462.845 de persoane. Conducerea Casei Judeţene de Pensii spune că anul trecut s-a înregistrat o scădere a numărului de pensionari pe caz de boală, dar totodată recunoaşte că nu de puţine ori au existat dubii în privinţa corectitudinii cu care au fost întocmite anumite dosare de pensionare. Cele mai multe semne de întrebare apar la cei care susţin că suferă de anumite afecţiuni psihice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Comentariu nou

Nume:
Adresă e-mail:  
Mesaj:  
Antispam:
Nu se vede.